Det svenska dataundret

Hur kan Sverige ligga i framkant inom digitalisering? Och vad har atombomber med Minecraft att göra? Frågorna reds ut i dokumentären ”Det svenska dataundret” som bygger på en idé från Datamuseet IT-ceum.

15 augusti 2016 klockan 20:00 premiärsänds den timslånga dokumentären ”Det svenska dataundret” på SVT1. Via stordatorer och atombomber till Spotify, Battlefield och Minecraft skildras här är historien om hur vi blev ett av världens mest digitaliserade länder.Dessutom riktas blicken framåt – mot det stora slaget om teknikframtiden.

Dokumentären, som även sänds på SVT Play, har producerats av Mediabruket efter en idé från Datamuseet IT-ceum och med stöd av Internetstiftelsen och Westman-Wernerska stiftelsen.

För flera år sedan väcktes idén om en IT-historisk dokumentär hos oss. Det är därför oerhört roligt att äntligen få visa upp denna film som har producerats av Mediabruket utifrån vår grundidé. Med bra input från Internetstiftelsen/Internetmuseum och Mediabruket själva, har filmen vida överträffat vår usprungliga idé.

arne

Arne Fernlund skapade 1983 ett av de första svenska spelen som gick på export: Space Action till Commodore 64


Tablåtext om dokumentären:

DET SVENSKA DATAUNDRET – vad har Minecraft med den svenska atombomben att göra?

Sverige är en av de mest framstående IT-nationerna i världen, hela vårt samhälle bygger på digital infrastruktur. Det här är berättelsen om en osannolik resa och om hur några få personer gjort digitaliseringen möjlig. Det hela blir en historia om pionjärernas hårda arbete, om dataspelens magiska kraft, om medvetna statliga IT-satsningar och om hur omstridda Pirate Bay förändrade en hel världs kulturkonsumtion.

Det här är ett nutidshistoriskt dokument som märkligt nog aldrig blivit skrivet.

Det svenska dataundret, är en spännande dokumentärfilm av Melker Becker som tidigare bland annat gjort de folkkära succéserierna Hemliga Svenska Rum och Svenska Hemligheter.

Filmen är producerat av Mediabruket som bland annat gjort Retro för Sveriges Television.