Föreläsningar

Datamuseets föreläsningar organiseras i samarbete med Dataföreningen, Mjärdevi Science Park och Folkuniversitetet. Tillfällena är gratis och öppna för alla!

 

Mikael Jonsson

Spotscale 3D-modellering

16 mars 2017 18:00 på Hagdahls kök

Spotscale skapar 3D-modeller över byggnader och kvarter med hjälp av nya innovativa scanningsmetoder. Genom effektiva visualiseringslösningar skapas en mycket mer verklighetstrogen och naturlig modell över byggnader än vad som tidigare varit möjligt. Detta underlättar t.ex. stadsplanering och planering av ombyggnationer. Se exempel på Spotscales SpotPlanner här:http://projects.spotscale.com/spotplannerdemo/

Mikael Jonsson från Spotscale kommer till museet och berättar om företagets verksamhet. Fri entré och öppet för alla! Vi bjuder på gratis macka & kaffe så långt det räcker. OBS: Begränsat antal platser, kom i tid!

Evenemanget genomförs i samarbete med Dataföreningen i Sverige Östra kretsen och Science Park Mjärdevi.

Marie Jonsson

Framtidens intelligenta tillverkning

20 april 2017 18:00 på Östergötlands museum

Material som plastfiberkomposit är lätt och starkt och finns därför mycket i flygplan, men börjar nu leta sig in i bilar som också behöver bli lättare för att kunna bära exempelvis tunga batterier eller helt enkelt för att dra mindre bränsle. Tillverkningen av komposit är ofta manuell, eftersom materialet och tillverkningen är utmanande för robotar. Marie Jonsson, LiU-alumn vid Swerea, arbetar med att överbrygga detta.

Marie disputerade på LiU inom Industriell Produktion, där hon studerade hur tekniken kunde utvecklas för att tillverka små serier av produkter billigt. Bland annat jobbade hon mycket med industrirobotik kopplade till sensorer, som gör att roboten kan reagera på sin omgivning på olika sätt.

Idag jobbar Marie på forskningskoncernen Swerea med att göra tillverkning av plastfiberkomposit billigare. Hon kommer till Datamuseet och berättar om dagens industrirobotar, vilka begränsningar de har och hur de kan utvecklas med hjälp av ”machine learning” för att på så sätt bättre kunna användas vid till exempel tillverkning av komposit.

Som vanligt är det fri entré till evenemanget och öppet för alla. Vi bjuder dessutom på kaffe & macka så långt det räcker. OBS: begränsat antal platser, kom i tid!