Föreläsningar

Datamuseets föreläsningar organiseras i samarbete med Dataföreningen, Mjärdevi Science Park och Folkuniversitetet. Tillfällena är gratis och öppna för alla!

Mikael Asplund, LiU

Internet of Things


14 april 18:00 på Östergötlands museum

Sakernas Internet i samhällskritiska former, farligt eller nödvändigt?

Visionen om Sakernas Internet (IoT) håller på att bli verklighet. Inom alla samhällsområden ser vi hur prylar kopplas upp, kopplas ihop och marknadsförs som smarta. På marknaden finns redan uppkopplade bilar, gräsklippare, tv-apparater och många andra exempel. Men denna förändring sker inte bara för konsumentprodukter. De effektivitetsvinster som kan göras genom uppkopplade övervakningssystem och fjärrstyrda industrianläggningar är en stor drivkraft för det industriella sakernas internet. Detta gäller i hög grad också den samhällskritiska infrastruktur som IoT i sig är beroende av, nämligen el och telenät. På samma sätt växer mängden uppkopplade och intelligenta prylar inom sjukvården vilket möjliggör mer hemsjukvård och bättre livskvalitet för många äldre.

Samtidigt finns en mörk sida av Internet med datorvirus, skräppost, och storskaliga cyberattacker. Vad händer när vi släpper ut våra samhälls- och livskritiska system på denna arena? Hur ser hoten ut? Är de verkliga eller inbillade? Går det att förebygga och stoppa?

Föredraget hålls av forskaren Mikael Asplund från Real-Time Systems Laboratory på  Department of Computer and Information Science, Linköpings Universitet.

Som vanligt bjuder vi på fika för de som är först på plats.

Välkomna

 

mikael_asplund