Föreläsningar

Datamuseets föreläsningar organiseras i samarbete med Dataföreningen, Mjärdevi Science Park och Folkuniversitetet. Tillfällena är gratis och öppna för alla!

Ellen Sundh, Coda Collective

Digitala revolutioner, Creative technology at your service


3 mars 18:00 på Östergötlands museum

ellen_sundh

 

På Datamuseet visar Ellen upp sina kreativa projekt och berättar om vägen till att styra lampor, skärmar och ditt hem med en dator. Med kretskorten Arduino och Raspberry Pi kan man enkelt bygga interaktiva prototyper med sensorer och småkretsar. Ellen har bland annat byggt världens största klomaskin som kan styras över internet och gjort det möjligt att tända ljus på svenska kyrkogårdar från var som helst i världen.

Ellen Sundh gillar att koppla ihop olika logiska system och skapa elektronikprojekt som är uppkopplade till internet och som får folk att le. Hon driver sitt eget företag Coda Collective som fokuserar på interaktiva installationer, ofta kretskort som är kopplade till internet och någon maskin.

Som vanligt bjuder vi på fika till de första på plats!

Välkomna till Läsesalen på Östergötlands museum kl 18.00

 

Mikael Asplund, LiU

Digitala revolutioner, Internet of Things


14 april 18:00 på Östergötlands museum

Sakernas Internet i samhällskritiska former, farligt eller nödvändigt?

Visionen om Sakernas Internet (IoT) håller på att bli verklighet. Inom alla samhällsområden ser vi hur prylar kopplas upp, kopplas ihop och marknadsförs som smarta. På marknaden finns redan uppkopplade bilar, gräsklippare, tv-apparater och många andra exempel. Men denna förändring sker inte bara för konsumentprodukter. De effektivitetsvinster som kan göras genom uppkopplade övervakningssystem och fjärrstyrda industrianläggningar är en stor drivkraft för det industriella sakernas internet. Detta gäller i hög grad också den samhällskritiska infrastruktur som IoT i sig är beroende av, nämligen el och telenät. På samma sätt växer mängden uppkopplade och intelligenta prylar inom sjukvården vilket möjliggör mer hemsjukvård och bättre livskvalitet för många äldre.

Samtidigt finns en mörk sida av Internet med datorvirus, skräppost, och storskaliga cyberattacker. Vad händer när vi släpper ut våra samhälls- och livskritiska system på denna arena? Hur ser hoten ut? Är de verkliga eller inbillade? Går det att förebygga och stoppa?

Föredraget hålls av forskaren Mikael Asplund från Real-Time Systems Laboratory på  Department of Computer and Information Science, Linköpings Universitet.

Som vanligt bjuder vi på fika för de som är först på plats.

Välkomna!