Föreläsningar

Datamuseets föreläsningar organiseras i samarbete med Dataföreningen, Mjärdevi Science Park och Folkuniversitetet. Tillfällena är gratis och öppna för alla!

Niclas Andersson

Linköpings nya superdator

21 november 2018 18:00 / Östergötlands museum, Läsesalen

Östergötland har en lång historia av att ligga i framkant när det gäller datorutveckling och just nu håller Nordens kraftfullaste dator, Tetralith, på att byggas ihop på Nationellt Superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Superdatorns maximala prestanda uppskattas ligga på drygt fyra petaflops, det vill säga lite mer än 4 000 000 000 000 000 flyttalsoperationer per sekund!

Den 21 november får du chans att veta mer om Tetralith när vi gästas av Niclas Andersson som är teknisk chef på NSC. Han kommer berätta om den nya datorn, superdatorcentrum och vilka spännande användningsområden och möjligheter som öppnas upp genom denna fascinerande maskin. Veckan innan föreläsningen kommer han dessutom ha besökt eventet Supercomputing2018 i Dallas och kommer säkerligen ha en del spännande nyheter att berätta om därifrån.

Vid tillfället för föreläsningen kommer finnas möjlighet att anmäla intresse för att åka och besöka den nya superdatorn som beräknas stå klar i slutet av november. Dessutom bjuder vi på fika så länge lagret räcker. Missa inte detta!

Datum: 21/11 kl.18.00
Plats: Östergötlands museum, Läsesalen
Kostnad: Fri entré

Niclas Andersson med superdator i bakgrunden

 

Fredrik Heintz

Artificiell intelligens i vår tid

19 december 2018 18:00 / Östergötlands museum, Läsesalen

Självkörande bilar, intelligenta robotar och datorer som kan lära sig besegra mästarna i Go – nyss var det science fiction-fantasier, nu förändras vår vardag och våra förväntningar på tekniken. Nya frågor föds, kan maskinerna bli medvetna om sig själva? Kan de på sikt bli en fara för oss? I det här föredraget presenteras hur läget ser ut idag, pågående forskning, och vart utvecklingen är på väg.

Till vår sista föreläsning för året får vi besök av docent Fredrik Heintz som är lektor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet. Hans forskningsområden är artificiell intelligens och autonoma system och han är också aktiv i utbildningsfrågor kopplat till införandet av programmering i grundskolan samt utbildning och fortbildning inom AI, bland annat som ordförande i Svenska AI-sällskapet och föreståndare för forskarskolan inom Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP).

Vi bjuder på fika så länge lagret räcker!

Datum: 19/12 kl.18.00
Plats: Östergötlands museum, Läsesalen
Kostnad: Fri entré

Docent Fredrik Heintz

 

Tidigare föreläsningar →