Tidigare föreläsningar

Fredrik Heintz

Artificiell intelligens i vår tid

19 december 2018

Självkörande bilar, intelligenta robotar och datorer som kan lära sig besegra mästarna i Go – nyss var det science fiction-fantasier, nu förändras vår vardag och våra förväntningar på tekniken. Nya frågor föds, kan maskinerna bli medvetna om sig själva? Kan de på sikt bli en fara för oss? I det här föredraget presenteras hur läget ser ut idag, pågående forskning, och vart utvecklingen är på väg.

Till vår sista föreläsning för året får vi besök av docent Fredrik Heintz som är lektor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet. Hans forskningsområden är artificiell intelligens och autonoma system och han är också aktiv i utbildningsfrågor kopplat till införandet av programmering i grundskolan samt utbildning och fortbildning inom AI, bland annat som ordförande i Svenska AI-sällskapet och föreståndare för forskarskolan inom Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP).

Vi bjuder på fika så länge lagret räcker!

Datum: 19/12 kl.18.00
Plats: Östergötlands museum, Läsesalen
Kostnad: Fri entré

Docent Fredrik Heintz

 

Niclas Andersson

Linköpings nya superdator

21 november 2018

Östergötland har en lång historia av att ligga i framkant när det gäller datorutveckling och just nu håller Nordens kraftfullaste dator, Tetralith, på att byggas ihop på Nationellt Superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Superdatorns maximala prestanda uppskattas ligga på drygt fyra petaflops, det vill säga lite mer än 4 000 000 000 000 000 flyttalsoperationer per sekund!

Den 21 november får du chans att veta mer om Tetralith när vi gästas av Niclas Andersson som är teknisk chef på NSC. Han kommer berätta om den nya datorn, superdatorcentrum och vilka spännande användningsområden och möjligheter som öppnas upp genom denna fascinerande maskin. Veckan innan föreläsningen kommer han dessutom ha besökt eventet Supercomputing2018 i Dallas och kommer säkerligen ha en del spännande nyheter att berätta om därifrån.

Vid tillfället för föreläsningen kommer finnas möjlighet att anmäla intresse för att åka och besöka den nya superdatorn som beräknas stå klar i slutet av november. Dessutom bjuder vi på fika så länge lagret räcker. Missa inte detta!

Datum: 21/11 kl.18.00
Plats: Östergötlands museum, Läsesalen
Kostnad: Fri entré

Niclas Andersson med superdator i bakgrunden

 

Artificiell intelligens i sjukvården

14 november 2018

Forskning har visat att AI-tekniken är väldigt kraftfull och utvecklingen har gått mycket snabbt under de senaste åren. Förväntningarna är nu stora; kan AI-algoritmer tränas till att t.ex. diagnostisera cancer i komplexa radiologibilder och kan de hjälpa oss att reducera vårdkostnaderna? Vi får besök av förste forskningsingenjör Caroline Bivik Stadler (Ph.D) från AIDA som kommer att berätta mer om hur modern AI kan komma till stor nytta för att effektivisera sjukvården.

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens (AI) för medicinsk bildanalys, med basen i Linköping. Kärnpartners är CMIV vid Linköpings universitet, Sectra, Region Östergötland och Medtech4Health. Här ska akademi, sjukvård och industri mötas för att tillsammans skapa AI-innovationer till nytta för patienter inom olika delar av sjukvården, med målsättning att göra den bättre och säkrare.

Vi bjuder på fika så länge lagret räcker!

Datum: 14/11 kl.18.00
Plats: Östergötlands museum, Läsesalen
Kostnad: Fri entré

Jin Moen

Oriboo – en interaktiv spelkonsol

26 april 2018

Utvecklaren Jin Moen kommer och berättar om spelprylen Oriboo – en svenskutvecklad hårdvara som var tänkt att aktivera spelaren med träningsliknande spelmoment.

Fri entré till evenemanget som genomförs i samarbete med Mjärdevi Science Park, Dataföreningen och Folkuniversitetet. Vi bjuder på kaffe & smörgås så långt det räcker!

Marcus Toftedahl

Dataspel – en global företeelse

12 april 2018

Marcus Toftedahl, spelforskare vid Skövde högskola, berättar om dataspel ur ett globalt perspektiv. Marcus har fokuserat på att forska kring spelutveckling i Kina och Indien, och har bland annat spenderat en månad i Shanghai med ett kinesiskt spelbolag för att lära sig mer om den kinesiska spelmarknaden.

Fri entré till evenemanget som görs i samarbete med Mjärdevi Science Park, Dataföreningen, Folkuniversitetet och East Sweden Game. Vi bjuder på kaffe & smörgås så långt det räcker!