Tidigare föreläsningar

Marie Jonsson

Framtidens intelligenta tillverkning

20 april 2017

Material som plastfiberkomposit är lätt och starkt och finns därför mycket i flygplan, men börjar nu leta sig in i bilar som också behöver bli lättare för att kunna bära exempelvis tunga batterier eller helt enkelt för att dra mindre bränsle. Tillverkningen av komposit är ofta manuell, eftersom materialet och tillverkningen är utmanande för robotar. Marie Jonsson, LiU-alumn vid Swerea, arbetar med att överbrygga detta.

Marie disputerade på LiU inom Industriell Produktion, där hon studerade hur tekniken kunde utvecklas för att tillverka små serier av produkter billigt. Bland annat jobbade hon mycket med industrirobotik kopplade till sensorer, som gör att roboten kan reagera på sin omgivning på olika sätt.

Idag jobbar Marie på forskningskoncernen Swerea med att göra tillverkning av plastfiberkomposit billigare. Hon kommer till Datamuseet och berättar om dagens industrirobotar, vilka begränsningar de har och hur de kan utvecklas med hjälp av ”machine learning” för att på så sätt bättre kunna användas vid till exempel tillverkning av komposit.

Som vanligt är det fri entré till evenemanget och öppet för alla. Vi bjuder dessutom på kaffe & macka så långt det räcker. OBS: begränsat antal platser, kom i tid!

Mikael Jonsson

Spotscale 3D-modellering

16 mars 2017

Spotscale skapar 3D-modeller över byggnader och kvarter med hjälp av nya innovativa skanningsmetoder. Genom effektiva visualiseringslösningar skapas en mycket mer verklighetstrogen och naturlig modell över byggnader än vad som tidigare varit möjligt. Detta underlättar t.ex. stadsplanering och planering av ombyggnationer. Se exempel på Spotscales Spotplanner här: http://projects.spotscale.com/spotplannerdemo/

Mikael Jonsson är civilingenjör som inriktat sig på signal- och bildbehandling och nu jobbar på Spotscale. Han kommer till museet och berättar om hur tekniken fungerar, företagets verksamhet och lite framtidsvisioner. Fri entré och öppet för alla! Vi bjuder på gratis macka & kaffe så långt det räcker. OBS: Begränsat antal platser, kom i tid!

Evenemanget genomförs i samarbete med Dataföreningen i Sverige Östra kretsen och Science Park Mjärdevi.

Robert Forchheimer

Mikrodatorn LYS-16

16 februari 2017

Professor Robert Forchheimer kommer till Datamuseet för att berätta om utvecklingen av en av de första mikrodatorerna – den Linköpingstillverkade LYS16. Missa inte denna spännande IT-historiska föreläsning!

Fri entré och öppet för alla. Vi bjuder på mackor & kaffe så långt det räcker. Begränsat antal platser, kom i tid!

Evenemanget genomförs i samarbete med Dataföreningen i Sverige Östra Kretsen och Science Park Mjärdevi.

Hanna Johansson

Lifee – spel i verkligheten

8 december 2016

hannajohanssonHanna Johansson, CEO för Lifee AB, kommer till Datamuseet för att berätta om armbandet Lifee, ett armband som gör det roligare för barn och unga att vara ute och röra på sig. Genom att samla poäng kan spelaren gå upp i level och utmana sina vänner på olika aktiviteter. Lifee AB är ett Linköpingsbaserat företag som bl.a. vunnit Shine Innovation Award för sin produktidé.

Föredraget anordnas i samarbete med Dataföreningen, Mjärdevi Science Park och Folkuniversitetet. Fri entré till evenemanget och dessutom gratis kaffe & mackor så långt det räcker!

Mats Lindberg, Anna Troberg m.fl

Vem äger vad på internet?

24 november 2016

Vem äger vad?Ikväll är det dags för debatten om öppenhet och äganderätt på internet, men också om immaterialrättigheter som patent och copyright.

Är det det rimligt att äganderätt och företags vinstintressen går före människors liv och hälsa som i fallet med svininfluensan då företag satte orimliga priser på det enda förekommande vaccinet? Eller som i fallet med EpiPen, som används mot allergichock, där priset stigit med ca 500% sen 2009?

Är det alltid en fördel för uppfinnare och kreatörer att skydda sin produkt med patent? Många är det som sett sin produkt produceras av andra och fått gå till domstol för att skydda sin uppfinning med stora kostnader som följd som t.ex. Håkan Lans. Det finns patenttroll som köper upp gamla patent sen kräver företag på pengar genom att påstå att företaget gör patentintrång.

Bör inte konst, forskning och annat som är producerat med offentliga medel vara fritt tillgängligt för allmänheten?

I våras beslutade Högsta domstolen att Wikimedia inte har rätt att visa bilder på offentliga konstverk utan tillstånd från upphovsmännen; EU-domstolens kom med ett domslut under hösten som som kriminaliserade länkning till olagligt upplagt upphovsskyddat material – vad får detta för konsekvenser för internet?

Debatten går att följa i sociala medier under hashtaggen #vemägervad.
Vi kommer också att livestreama evenemanget via Facebook: http://www.facebook.com/datamuseet.

Panelen består av:
Mats Lindberg, VD för Bildupphovsrätt Sverige
Anna Troberg, verksamhetschef Wikimedia Sverige
Jonas Öberg, Chief Executive Director, Free Software Foundation Europe
Eva Fornåå, konstnär och representant för Konstnärernas riksorganisation
Robin Berzelius, jurist, varumärkes- och copyrightexpert Awapantent AB

Moderator: Carl Schlyter, riksdagsledamot

Evenemanget arrangeras i samarbete med Dataföreningen.

Välkomna!
Ralf Andersson, Dataföreningens nätverk Trender&Visioner
Thomas Clifford, Datamuseet