Tidigare nördar

Janne Boman & Tomas Jonzon

Hålslevsmuseet

31 maj 2018

Hur spännande kan det vara att samla på hålslevar? Janne Boman och Tomas Jonzon började brygga öl tillsammans och snart uppstod även en fascination för den perforerade slev som används i processen. De började samla och nu finns upp emot 250 slevar med alla möjliga utseenden och historier att beskåda på Mantorp Stouteris hålslevsmuseum som är öppet på förfrågan.

Kom förbi på en öl och lär dig allt du inte visste att du ville veta om hålslevar.

Robert Bytner

På jakt efter gömda skatter

8 februari 2018

Har du någon gång drömt om att skaffa en metalldetektor och kanske hitta en vikingaskatt? Den 8/2 besöker metallsökaren Robert Bytner Nördcafé och berättar om en otroligt fascinerande men ganska ovanlig hobby.

Roberts största intresse är historia, och syftet med metalldetekteringen är inte i första hand att leta efter guld och silver.

– Drömfyndet är något som kan kopplas till en historisk person. Att veta att just den här personen gick här där jag går idag, det vore häftigt.

(Från en artikel i StockholmDirekt)

Robert är medlem i Sveriges Metallsökarförening. SMF har ca 150 medlemmer spridda över hela landet och ordnar träffar och utbildningar, och har även hjälpt arkeologer att undersöka fornlämningar. På Nördcafé kommer Robert att berätta om föreningens verksamhet, det internationella utbytet, och självklart visa upp några av sina fynd.

Så samla dina historie-, arkeologi- och skattjaktsintresserade vänner och ta en afterwork eller fika med oss – som vanligt håller vi till på Hagdahls kök och som vanligt är det fri entré!

Gustav Skogens

Med filmen i fokus

9 november 2017

Dokumentärfilmaren Gustav Skogens är egentligen ingen speciellt stor filmnörd i den traditionella meningen. Om sanningen ska fram har han ganska dålig koll på alla de där filmerna man ”ska” ha sett. Dock kan han nörda ner sig i detaljer, klippning, ljudbilder och dokumentärer om konstiga ämnen. Kom förbi Hagdahls kök 9/11 kl 18, ta en öl eller fika och nörda ner dig i filmskapandets värld tillsammans med oss!

Som vanligt är det fri entré till evenemanget.

Eva-Marie Törnström

Hästar i polymerlera

5 oktober 2017

Eva-Marie Törnström är konstnären som nördat ner sig i att skapa hästfiguriner i polymerlera. Hennes skapelser är fantasifulla och ofta färgstarka. Att jobba med polymerlera är ju nördigt i sig, men att dessutom ha snöat in på att skapa just hästar gör det lite extra nördigt och passionerat. Välkomna till ett roligt och kreativt Nördcafé!

Som alltid fri entré till evenemanget. Vi håller till i museets restaurang, Hagdahls.

 

Jan-Erik Jansson

Biodlingens ädla konst

7 september 2017

På höstens första nördcafé berättar Jan-Erik Jansson om sin passion för biodling. Kom förbi på en fika eller afterwork och lär dig allt om världens kanske viktigaste insekt!

7/9 18:00 på Hagdahls kök.

Fri entré och öppet för alla!